"Australian Cattle Dogs"

from the Mamre Hoeve

Opvoeding

Naast consistent gedrag is verzekerd optreden ook belangrijk voor de houders van dit ras, omdat de Australische Cattle Dog onzekerheid ruikt en het snel uitbuit om het leiderschap uit te dagen. Hij weet immers zelf precies waar hij naartoe moet! Dus wees altijd kalm en zelfverzekerd als je met bij je Australiƫr in de buurt bent. Het gevolg is dat hardheid niet het geheim voor succes is, aangezien de hond overmatige hardheid eerder zal blokkeren. In een goede relatie wil deze hond echter juist bij haar baasjes in de smaak vallen.

Het is belangrijk dat de hond van een fokker af komt waar de pups al veel geleerd hebben, zodat je dierlijke familielid niet zo snel van zijn stuk te brengen is. Ga met je nieuwe hond naar de puppycursus en de hondenschool, zodat je kleine vriend verschillende honden van verschillende rassen leert kennen en zo zijn sociale competentie als puppy al versterkt.


Sport

Met een Australian Cattle Dog heb je veel mogelijkheden om bezig te zijn: volwassen honden van dit ras zijn uitstekende metgezellen tijdens het paardrijden en fietsen. Ze profiteren van het feit dat ze nauwelijks jachtinstinct hebben, maar wel graag willen volgen. Dat zijn optimale eigenschappen voor gezamenlijke uitstapjes. Veel hondensporten maken de Australische gelukkig. Doe iets dat jullie beide leuk vinden. Je kunt kiezen uit Behendigheid, Gehoorzaamheid, Flyball, Dog Dancing of Hondenfrisbee.

Denk er tijdens sportieve activiteiten aan dat je rekening houdt met de leeftijd. Ga met de volwassen hond inspannende activiteiten doen en pas dan de training aan op jouw viervoeter, zonder hem mentaal of fysiek te overbelasten. De slimme viervoeters zijn ook geschikt voor training als therapie- of reddingshond. En last but not least: het zijn natuurlijk nog steeds uitstekende herders- en drijfhonden, die graag hun oorspronkelijke taken te vervullen op grote stukken land.Voeding van de Australische Cattle Dog

Je doet je viervoeter met zijn verleden als roofdier een plezier wanneer je voer met hoogwaardige eiwitten in de vorm van vlees geeft. Vlees moet bovenaan de lijst van ingrediƫnten staan en minderwaardig graan kan het best helemaal niet inbegrepen zijn. De hoeveelheden dagelijkse voeding die fabrikanten aangeven zijn slechts richtlijnen. Pas deze hoeveelheden aan de bouw en activiteit van je dierlijke vriend aan. Sommige Australische Cattle Dogs zijn relatief gulzig, dus houd een oogje in het zeil. Stuur op tijd bij om het slanke lichaam van je viervoeter zo te houden door de dagelijkse calorie-inname te reduceren. Een calorieloos dieet maakt hem hooguit ziek.

Pas op met snacks voor erbij: het beste is om deze niet te geven of vervang het doordroogvoer dat al in de dagelijkse voeding meegerekend is. Geef af en toe droge kauwproducten zoals pens of runderoren om uw hond de mogelijkheid te geven om uitgebreid kauwen. Zorg altijd voor vers drinkwater voor je hond.


Vachtverzorging

De vachtverzorging van een Australische veehond is gemakkelijk: Borstel zijn vacht een of twee keer per week om los haar te verwijderen. Tijdens de rui kan het zinvol zijn vaker te borstelen, maar je zult overal in huis nog hondenharen vinden. Dit ras verliest namelijk flink wat haar. Geef je viervoeter alleen in geval van nood een bad met milde hondenshampoo. In de meeste gevallen is het voldoende om vuil te laten drogen en vervolgens uit te borstelen. Controleer regelmatig of ogen en oren met een speciale reiniger gereinigd moeten worden. Let ook op de klauwen: als deze niet voldoende gebruikt worden - wat vooral bij oudere dieren het geval kan zijn - gebruik dan een nagelschaar. Als je dit liever niet zelf doet, kan je het door de dierenarts laten doen.


Bron: zooplus Magazine