"Australian Cattle Dogs"

from the Mamre Hoeve

Uiterlijk

De middelgrote hond heeft een sportief en compact uiterlijk. De grotere reuen kunnen een schofthoogte van maximaal 51 cm behalen. De spitse oren zitten vast aan een brede schedel. De Australian Cattle Dog heeft een dichte ondervacht. De korte haren kunnen blauw of rood gevlekt zijn. De puppy´s zijn echter wit gevlekt als ze net geboren zijn en er komen in de tijd erna steeds meer vlekken bij. Het harmonieuze algehele uiterlijk van dit ras straalt kracht en dynamiek uit.


Geschiedenis

Zo kleurrijk als het uiterlijk zijn ook de voorouders van de Australian Cattle Dog. Dit ras komt namelijk voort uit verschillende honden die met Europese immigranten naar Australië meekwamen. De honden waren voor de boer energieke hulpjes, die ook met grote kuddes runderen werkten en die over grote stukken land door het continent dreven. Vermoedelijk zagen de eerste honden van dit jachtsoort eruit als de voorouders van de huidige Old English Sheepdog, maar een langharige vacht was in het Australische klimaat nadelig.

Een pionier van de Australian Cattle Dog-fokkerij is Thomas Simpson Hall. In de eerste helft van de 19de eeuw importeerde hij niet alleen runderen zonder hoorns uit Groot-Brittannië en deze succesvol fokte, maar hij bouwde ook een hondenfokkerij op. Daarvoor kruisde hij gestipte werkhonden, de zogenoemde Drover Dogs, met tamme Dingo´s. De Hall´s Heelers die hieruit voortkwamen waren zeer succesvolle jachthonden.

Nadat Halls stierf werden deze honden met andere viervoeters, waaronder de Australische Kelpies, gekruisd. Dat was vooral om een harmonieuzer uiterlijk te krijgen, aangezien de puppy´s van de Heeler al aan de wensen van veel boeren tegemoetkwamen die grote hordes runderen bezaten en veel werk voor de viervoeter hadden. Zo ontstond de moderne Australian Catlle Dog. De eerste rasstrandaard verscheen in 1903, later was er sprake van een sterke scheiding tussen werk- en showhonden.Karakter

Moed en uithoudingsvermogen kenmerken de Australian Cattle Dog als een uitstekende jachthond. Maar hoe is het eigenlijk gesteld met zijn kwaliteiten als hulphond? Ook daarbij heeft deze knappe krachtpatser voordelen: hij is slim, leergierig, hij werkt graag en hij stelt zich loyaal op jegens zijn roedel. Tegenover vreemden gedraagt hij zich, typisch voor herdershonden, vooral afstandelijk. De Australische vriend kan een uitstekende waakhond zijn en is een goede, dierlijke vriend voor sportieve activiteiten.

Het is echter over het algemeen een viervoeter met een scherp randje. Als jachthond is hij gewend zelfstandig te werk te gaan en hij neigt ernaar zijn wil door te willen drukken. Rangorde en een vaste plek in de orde zijn voor deze hond dan ook heel belangrijk. Hij stelt zich prima onder de baas van de roedel en scoort punten met loyaliteit en grote betrokkenheid bij deze persoon. Het kan gebeuren dat een Australian Cattle Dog zich vooral op 1 persoon in het gezin fixeert en hem toebehoort. Bovendien kunnen vooral reuen de neiging hebben zich ongeduldig op te stellen tegenover andere honden.


Bron: zooplus Magazine